Klejner

OK, så er vi nået til klejnerne. Hvert år op til jul laver jeg finskbrød, vaniljekranse, klejner og specier. Traditioner skal man ikke sådan ændre på, men jeg må nok se mig skyldig i at have eksperimenteret lidt med mine specier i år. Men her er altså min opskrift på klejner, som er gået i arv i familien i mange år.

Opskriften giver ca. 75 stk.

Ingredienser:

  • 500 g hvedemel
  • 1/2 tsk hjortetakssalt
  • 2,5 tsk økologisk citron skal
  • 125 g kold smør
  • 3 æg
  • 4 spsk piskefløde
  • 180 g sukker
  • 500 g palmin
Bløde og sprøde klejner
Bløde og sprøde klejner. Mums!

Sigt mel, hjortetakssalt og citronskal i en stor skål. Skær smør i tern og smuldr dem i melen. Tilsæt æg, piskefløde og sukker, ælt dejen til den samler sig. Dæk dejen med husholdningsfilm og stil den i køleskabet i 1 time. Tag dejen ud og rul den ud i ca.3-4 mm tykkelse, skår den med er klejne udskærer og fold dem.

Hvis du planlægger at koge dem senere, er det nu du kan lægge dem på et skærebræt og fryse dem ned(når de er frosne, kan de tages af og lægges i poser).

Hvis de skal koges med det samme, så sæt palmin over i en gryde/wok. Lad det varme op til ca. 180°C, du kan teste om det er varmt nok, ved at stikke træenden af en tændstik og se om det bobler. Husk altid at have et grydelåg ved hånden, når du koger klejner. Skulle palminen overophede og antænde, skal man lægge låg over til ilden slukker. Hold olien på middel til høj varme, under kogningen ellers bliver olien hurtigt for varm.

Kog 3-4 klejner ad gangen. Når de kommer op til overfladen, vendes de og koges videre til hele klejnen er gylden. Tag klejnerne op og lad dem dryppe af på fedtsugende papir, fx køkkenrulle. Klejnerne smager vildt godt lune. Når klejnerne er helt afkølede lægges de i en kagedåse beklædt med bagepapir.

Se holdbarheder på klejner

Glædelig December

2 tanker omkring “Klejner

    1. I did not know that they also have them in Iceland. But I would think it was a shame for the Icelanders, if they had not. I hope you’ll be happy with the recipe and that they are as good as you remember them.
      Love Kaloria

Skriv et svar