Chokolade Karamel Muffin

Muffins opskrift-fg2

Jeg synes chokolade muffin er godt.
Jeg synes salt karamel er godt.
Jeg kan virkelig godt lide chokolade stykker.
Derfor kan jeg endnu bedre lide chokolademuffins med chokolade stykker og salt karamel swirls. Opskriften i dag er en af Katrines nyeste, hun har aldrig spist muffins før, fordi de ofte er tørre og kedelige. Så nu hvor jeg og hendes kæreste fik overtalt hende til at bage muffins, var det fra Katrines side en forudsætning, at de IKKE var tørre.
Det gik vi selvfølgelig med til, og holdt os derfor ude af køkkenet og ventede på chokolademuffins. 1 time senere fik vi dem så og vi var ikke skuffede! “Der er karamel i, Jubiiii!”.  Da vi tog første bid og så klatter af karamel flyde ud, var vi solgt. Disse chokolade muffins med chokoladestykker og lange streger af våd saltet karamel, er perfekt til muffin elskere. Den har en sej sprød top, en fugtig krumme og lange klæbrige og svampede striber af saltet karamel. Det er svært at stoppe igen, når man først har smagt den.

Du kan selv justere mængden af karamel i din muffins, men husk at dulce de leche flyder meget ud i muffinen, så ønsker du at der skal være klatter af karamel, så skal der altså så store klatter i, at man tænker “Ej! Det er måske lidt i overkanten det her”. 😀 (I galleriet nederst på siden, kan du se hvor meget jeg kom i).

OBS: Muffins kan sagtens sagtens laves uden karamel, bagetiden er den samme.

Muffin med chokoladestykker

Dulce de leche:

  • 2 dåser kondenseret mælk ved stue temperatur
  • 2 tsk havsalt
  • 2-3 l. vand

Fremgangsmåde:
1. Kom vandet i en gryde og stil den på komfuret.
2. Sæt dåserne ned i vandet. (HUSK at de ikke må være åbnet, prikket hul i eller lign.)
3. Tænd vandet på middel-høj varme. Efter 10 min. tages etiketten af dåserne.
4. Kog vandet op.
5. Skru derefter ned så vandet simrer og lad dåserne koge i 3 timer.
6. Husk at tilsætte vand under kogningen, så dåserne hele tiden er dækket af vand.
7. Tag dåserne op af vandet efter 3 timer og køl dem af i koldt vand.
8. Tag dåserne op og kom indholdet over i en skål.
9. Tilsæt 1 tsk havsalt pr. dåse og rør godt rundt.
10. Din saltede dulce de leche er nu færdig. Stil den til side og lav dejen.

OBS! Dulce de leche kan koges lang tid i forvejen. Så du kan sagtens koge den 2 uger i forvejen og stille den på køl indtil du skal bruge den. Husk at dette kun er gældende hvis du ikke har åbnet dåsen og den stadigvæk er konserveret.

Chokolade muffins

Mini cupcake forme:
Bages ved 180°C varmluft/200°C grader alm. ovn i ca. 12 min.  1 portion dej giver 60 stk.
Almindelige cupcake forme:
Bages ved 180°C varmluft/200°C grader alm. ovn i ca. 18 min. 1 portion dej giver 12 stk.
Store muffin forme:
Bages ved 180°C varmluft/200°C grader alm. ovn i ca. 35-40 min. 1 portion dej giver 8-10 stk. (Dem der vises i opskriften).

Ingredienser:

  • 85 g smør
  • 75 g chokolade 70% hakket fint
  • 50 g chokolade 55% hakket i store stykker
  • 270 g mel
  • 150 g sukker
  • 40 g kakaopulver
  • 1 spsk. bagepulver
  • 1/2 tsk. natron
  • 1/2 tsk. salt
  • 2,5 dl kærnemælk
  • 1 stort æg
  • 1 tsk. vanilje ekstrakt
  • 1,5 dåse dulce de leche (du kan nøjes med 1 dåse)

Fremgangsmåde:
1.
Beklæd en bageplade med bagepapir.
2.
Stil dine forme klar. Bruger du cupcake eller muffin forme kommes de bare ned i den metal form der passer. Ønsker du Bagepapir rundt om, som man ser på cafeer og nedenfor i mit galleri, så klip firkantede stykker af bagepapir og klem dem ned i din form, således at de holder form.
3.
Smelt smør og chokolade 70% på et vandbad eller i mikrobølgeovn.
4.
Pisk mel, sukker, kakaopulver, bagepulver, natron og salt i en stor skål.
5.
I en anden skål blandes kærnemælk, æg og vaniljeekstrakt.
6.
Tilsæt hurtigt, men forsigtigt, de våde ingredienser & den smeltede chokolade til de tørre ingredienser og rør jævnt.
7.
Tilsæt chokoladestykkerne og vend dejen.
8.
Kom en stor spiseskefuld dej ned i muffinformene.
9.
Kom en stor teskefuld dulce de leche ovenpå.
10.
Swirl karamellen rundt med en kniv, så den er jævnt fordelt i dejen, men der stadigvæk er store klatter med karamel.
11.
Kom mere dej oven på karamellen, indtil det er ca. 1 cm fra kanten.
12.
Kom en ekstra teske karamel på.
13.
Bag dem i ovnen i ovenstående anvist tid, alt efter hvilken størrelse muffin du laver.
14.
Kontroller at de er færdige, ved at stikke en kødnål i midten af en muffin. Kommer den ren ud er din muffin færdig bagt. 15. Lad muffins køle lidt af.

Kunne du lide denne opskrift? Så se opskriften på Æble/kanel muffins, Banan muffin med pecan & karamel eller Makron muffins.

Kan jeg lave muffins i forvejen? hvor længe kan muffins holde sig? hvordan skal muffins opbevares? & kan jeg fryse muffins?

Hilsen Kaloria
2010,2168,2169,2171,2173,2174,2175,2176,2177″]